Med denne hjemmeside vil jeg forsøge at skrive om eliteklassen national og international. Preben

(maj - 2004)
Interviews med Tine Wieberg:


Tine Wiberg Rasmussen & Chipi
Navn: Tine Wiberg Rasmussen
Født (årstal): 1960
Bopæl: Lynge i Nordsjælland
Job: Social- og sundhedsassistent

Startede med hund - år?
Jeg købte min første hund Trold da jeg var 15 år gammel, jeg faldt tilfældigvis for en puddelhvalp. Jeg gik ikke til træning, men læste mig til, at man skulle hale hunden til sig i en 20 m. line når man skulle lære den at komme, det var helt normalt i 1970´erne men bogen er nu kasseret. Jeg eksperimenterede og lærte Trold en del cirkusøvelser, som jeg kunne optræde med når der var gæster.

Klub?
Da jeg efter nøje overvejelser købte en sheltie i 1981 meldte jeg mig ind i "Dansk collie og Shetland sheepdog klub" (nu "Dansk Shetland sheepdog klub") som er med i DSS og trænede i puddelklubben hos Helga og Ejnar Sillemann.

Efter en 8 års total pause (som ung mor til 2 børn) trænede jeg i Sheltieklubben, senere i pappilon klubben, og nu privat sammen med andre erfarne hundeførere.
Ved siden af træning af mine egne hunde har jeg i 80´erne været figurant ved DKK´s karaktertest, som er forløberen for den nuværende mentaltest. Det synes jeg var meget lærerigt mht. adfærd, og noget af årsagen til at jeg fik en rigtig god hund ud af en af mine hunde, som var en usædvanlig kennelhund (mere om den senere).

Jeg har også dyrket lidt agility med min nuværende hund og mener at den gode fysiske form det giver er god for lydighedsprogrammet men jeg har prioriteret pga. tid og penge, så nu er det kun lydighed.

Hvor mange hunde har du haft gennem tiderne?
4 med den jeg har i dag:
Som sagt først en puddel-han som desværre kun blev 4-5 år, da den blev bidt voldsomt til døde af en Schæfer.
Derefter to Sheltier, den ene en meget glad og hyperaktiv blue merle tæve (Shetlanas Silver Blue Eugine, kaldet Gin) som "de gamle" husker som en meget dygtig klasse 3 hund, men som var ret humørsvingene, så det blev altså ikke til 1 pr, selvom mange tror det.

Den anden tricol. Sheltietæve (Shetlanas Sweet Memory By Lady, kaldet Meggie) 2 år gammel kennelhund, total upræget på menneskekontakt i form af samarbejde og enhver form for miljø da jeg fik den, den blev forskrækket over døre og skabslåger der blev åbnet, gardiner der blafrede, biler der kørte på vejen og den havde aldrig haft halsbånd på. Den arbejdede kun pga. jalousi, når den havde set mig arbejde med den anden hund; så den nøjedes med at blive en vidunderlig familiehund. jeg kunne skrive en hel roman om tilpasningen/socialiseringen af den, det var en fornøjelse, meget lærerigt, og den fik et rigtig godt liv.

Min Nuværende Sheltiehan er nu 7 år gammel, og er nøje udvalgt til opgaven. Jeg kendte Tina Brigo fra gamle dage, søgte råd om hvor jeg kunne skaffe en Blue merle tæve, imens jeg ventede på at en sådan skulle dukke op, kom jeg til at følge Tina´s hvalpekuld og pludselig stod jeg med en temmelig sort hanhund. Tina har siden nævnt at jeg, inden kræet var født sagde, at min kommende hund skulle blive LPCH, en usædvanlig udtalelse fra en hvalpekøber, heldigvis troede hun på mig og det var hende der vurderede/bestemte hvilken hvalp i kuldet jeg skulle have, det blev den mindste, jeg havde sat næsen op efter den største, men har aldrig fortrudt.
Han hedder Brigo Charming Chipi.

Resultater gennem årene (antal caciob - nr. v/ DM - NM - VM osv.)?
Jeg har altid, helt tilbage fra 70´erne, deltaget i DSS-landskonkurrence da det er rigtig hyggeligt og en afslappet stemning, og hvor jeg møder Sheltiefolk fra hele landet. Det er dog ikke en hyggekonkurrence i den forstand at der dømmes mildt, tvært imod.
I 2002 blev Chipi stævnets bedste hund, og i 2003 blev vi nr. 2.

På opfordring fra Marianne Jensen, fra Papillonklubben hvor jeg trænede dengang, søgte jeg på landsholdet.
Jeg deltog individuel ved VM i 2002 og 2003
2002 blev jeg nr.58 ud af 95 deltagere (nr.4 af de danske deltagere).
2003 blev jeg nr.57 ud af 97 deltagere (nr.6 af de danske deltagere).
I 2002 var jeg udtaget til landsholdet til NM, men måtte desværre blive hjemme pga. de svenske dopingregler.

Min højeste placering til int. Lp er en 2.plads
DM er jeg ikke så stolt af, de falder på uheldige dage, jeg har mindst deltaget 2 gange men jeg kan altså ikke finde diplomerne, men jeg mener da at jeg har været nr. 7, nej lad os tage et nyt emne.

Hvor mange officielle LP-prøver har du deltaget i gennem årene?
Ja der må jeg have resultatbøgerne frem: Nu er jeg jo ret økonomisk for alle mine hunde er ikke ført til officielle prøver i kl. 1 og 2 før jeg var sikker på en 1 pr. så det er ikke der jeg har brugt krudtet.
Gin og Meggie nåede tilsammen 13 prøver det var dengang jeg ikke kørte længere end til Hillerød og Brøndby. Chipi har været til 39 prøver og efter et ekstra gennemsyn kan jeg se at det er blevet til 15 1.pr.det er da ikke så tosset!

Hvorfor blev det DKK's lydigheds program?
Da jeg startede vidste jeg ikke at der fandtes andet, så enkelt er det.
Nu kan jeg da godt en gang imellem spekulere på om det ikke kunne være spændende at gå spor eller hyrde, men har ikke lige taget mig sammen til at gøre noget ved det.

I stedet leger jeg med det jeg kalder cirkus øvelser, jeg synes trick lyder for højtideligt, men det kan i risikere at se lidt til på LP banerne.
Til VM 2003 brillerede Chipi med et nyt stillingsskift: han bukkede og blev der, indtil han fik en ekstra kommando. I øjeblikket vinker han som en gal, hvis han synes der sker for lidt. Nu er der nok nogle som skriger: så hold dog op, det går galt. Men jeg vil altså ikke undvære det sjove, så må jeg bare tage følgerne og pille uvanerne af igen og skille tingene ad, og jeg bliver stadig klogere.

Ser vi dig i også i Eliteklassen i 2004 og hvad er dine planer for 2004 og fremtiden?
Ja mig slipper i ikke for, det er ikke sikkert i ser mig i Jylland for jeg er stadig lidt økonomisk, men ellers er jeg aktiv.
Nu har jeg jo efterhånden fattet hvad der kræves for at deltage i DM og årets hund, det gik jeg ikke så meget op i før 2003. Faktisk er jeg en rigtig god taber, så jeg har været nødt til at arbejde med mig selv omkring det at tage konkurrencen alvorlig, det har hjulpet at studeret bogen: "bedst når det gælder" om idrætspsykologi, jeg kan ikke huske forfatteren, men du kender den nok. Han hedder vist Villo Raino eller noget i den retning.

Længere ud i fremtiden ved jeg ikke, Chipi er i god form og holder sikkert længe endnu. De sidste 3 år har jeg spekuleret på at anskaffe en hund til, men Chipi trives som alenehund og jeg har svært ved at forestille mig at jeg kan give ligeså meget til 2 hunde på engang, men hvis drømmehunden dukker op må jeg slå til, jeg lurer i hvert tilfælde på Sheltierne derude.

Hej, vi ses.
Tine Wiberg

 

  Link:
lydighed.dk
Landshold (N)
Leo (N)
Mitzi (S)
DKK
SKK
NKK
BC Database
BC klubben

M-C.enil